• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Karsniya-KAPI-K%C3%96Y%C3%9C/387816791306924?fref=ts
  • https://twitter.com/karsniyali
    • 6. Acı Su ve Yayla Festivalinden
    • Kışlalarımız (Yaylalar)
    • Oktay AKPINAR'ın arşivinden
    • Yasak'dan
    • Panteb'dan
    • Sözü olan erlerin meydanı "Cami Kapısı"
    • Kürdevanın eteğinde "Karsniya Koyunları"
    • Muhtarımızın
    • Festivalimizden 2019
    • Karsniya'da Kış
    • Ertuğrul AKPINAR arşivinden
    • Cami Kapısı Sohpetlerinden
    • Şifa kaynağımız "ÇERMİK"
    • Camimiz
    • Alettebler
    • Karsniyaspor Antrenmanda
Şener AKPINAR
sener8@gmail.com
5. FESTİVALİMİZDEN KALANLAR
16/11/2014
               Siz   beşinci diye başladığıma bakmayın bu  gelenek pancarcıyı yapan atalarımızdan örnek alan yeni nesillerimiz gelir. Özellikle on yılı aşkın bir süredir bu festivali  giderek anlamını önemini artırarak yapılıyor. Beşinci diye ifade etmemizin nedeni resmi olarak yani Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da onay ve desteği ile, derneğimizin organizasyonuyla  yapılıyor olmasıdır.

                    Ben deniz de   dördüncü kez bu yıl da festivalimize katıldım. Kameramdan gördüklerimi bu sitedeki  “ 2014 FESTİVAL”  bölümde, fotoğraf makinemden gördüklerimi de yine bu sitenin        “ RESİMLERİMLERİNİZ” bölümünde bulabilirsiniz. İşte bu yazıyı yazmaktaki en büyük amacımda izlediğiniz bu görüntüler dışındaki  festival izlenimlerimi  paylaşmaktır.

                 Açık konuşmak gerekirse derneğimiz öncesinde de ve derneğimiz ile beraber beş yıldır yapılan şenliklerde de görüldü ki  aslında  pek görülmeyen bir el var. Çünkü  etkinliğin bir şenlik havasına girmesi için gelen yerel sanatçılardan tutun şenliğe katılan yabancıların ağırlanmasına, katılımın fazla olması için bir çok kişiyi teşvik etmek ve hatta yol giderlerini karşılamaktan tutun şenlik alanındaki giderlerin bir kısmının karşılanmasına kadar bir çok konuda destek verdiğine geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da şahit olduk. Şenliğe katılanların da gördüğü gibi bu elin adı  Salim USTA idi. Salim USTA yaptığının reklam kısmı ile ilgilenmediği için başka neler yaptığını öğrenemedik.Bu konularda pek konuşmayı da sevmediğinden henüz bir söyleşi gerçekleştiremedik. Tabii ki  dernek yönetimimizin ve yanlarında yine onlar gibi gönüllü çalışanların, bu yıl  Akın AYDIN’ın  jeneratör  alması, Necdet KARA’nın dışarıdan gelenlere yemek  için bir büyük baş hayvan bağışı, gibi bu ve bundan önceki yılarda da birçok insan bu şenliklere katılmanın dışında böyle özverileri çalışmalar da gösterdiler.

              Gözümüzden kaçmayan önemli bir gelişme de   şenlik günlerini kapsayan hafta içinde köy hizmetlerine bağlı  kepçe,greyder, silindir  ve 3-4 kamyonun  köyümüzden Balvana tarafından yaylalara kadar yolun düzeltme , malzeme dökme ve silindirle düzenleme çalışmalarının yapılmış olmasıdır. Bir hafta boyunca çalışan bu araçlar aynı zamanda Balvana’daki dereye büyük boru konularak düzenleme çalışmaları yapmalarıdır.

              Şenliklerimiz çok renkli geçiyor.Uzun yıllardır, en azından bir yıldır bir araya gelemeyen  hemşerilerimiz bol bol sohbet etme,beraber müzik ve davul zurna eşliğinde halk oyunlarımızı oynama, soğuk sularımızdan içme, lezzetli etlerden yeme,çam sakızı ve mantar toplama, çermik suyundan içme fırsatını buldular.

                Alim  ARSLAN ‘dan sonra  geçen yıl  şenliğimizde yedi tane gördüğümüz yayla sayısı bu yıl  on altıya çıkmıştı. Ayrıca yol yapımı için gelen kepçenin de isteyenlere yayla yeri açtığını gördük. Yapılan  on altı yayla ve yerleri açılanlar da kendi eski yayla yerlerini kullandıklarını gördük.Katılımcılar arasında dilden dile  konuşulan önemli konular  ise;  Festival alanındaki sahnenin ve önündeki oyun alanı çevresine artık yeni bir yayla yapılmaması gerektiği , yukarı yaylalarımıza da tıpkı Alim ARSLAN’ın yaptığı gibi oraya sahip çıkmak adına yayla yapılması gerektiği, festival alanındaki bir çok işin derneğimiz yöneticileri ve çevresindeki az sayıdaki insan tarafından yapıldığı istenen miktarda katılımcılardan destek alınamadığı  gibi  cümleler en çok konuşulanlar arasında idi.

         Festival yerine artık şenlik olarak  yazmaya başlıyor olmamın nedeni  derneğimizin ve  Kültür ve Turizm Bakanlığımızın artık etkinliğin adını böyle tanıtıyor olmasıdır.Derneğimiz aracılığı ile bakanlığın internet sitesine şenliğimiz ile ilgili yazılan bilgiler şöyledir.

 

Tür

Festival

Tarih

15 Ağustos 2014 - 17 Ağustos 2014

Niteliği

Ulusal

Düzenleyen Kuruluş / Kişi

Kapı Köyü (Karsniya) Yardımlaşma, Dayanışma, Kalkındırma ve Kültür Derneği

Etkinlik Hakkında Kısa Bilgi

Konu: Kültür, Turizm 
Amaç: Yörenin ve turistik alanların tanıtımın yapılarak, gelecek kuşaklara bölgenin kültür dokusunun, gelenek ve göreneklerinin iletilerek yaşatılmasını sağlamaktır.

İletişim Bilgileri

Kapı Köyü Acısu Mevkii 
Ardanuç/ARTVİN

Etkinlik Programı

Festival süresince çeşitli yaş aralıklarında halk oyunları gösterileri, orta oyunu sergilenmesi, halk ozanları atışmaları, kaval ve ney dinletisi, yöresel yemek yarışması, sportif yarışmalar, dağcılık tırmanma yarışması, yöresel şairlerden şiir dinletisi, yöresel maniler ve türkülerle atışmalar gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

 

 

      Sonuç olarak gördük ki; Her yıl şenliğimize katılanlar çoğalıyor, yeni yüzler görüyoruz, bir gelen şenlik hatırına bir kez daha gelmek istiyor.

     Nice güzel, kalabalık,  yeni yüzler, yeni nesillerimizi görmek, daha iyi organize edilmiş şenliklerde görüşmek üzere, hoşça kalın.



1355 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Çeşmemiz Ne Olacak? - 21/12/2020
Köyümüze giden herkes bilir ki farklı yerlerde değişik amaçlar için yapılsa da hayvanlar için su içme yerleri (kürün) de olan üç tane ortak çeşmemiz var.
Tahsin Gümüş Kimdir? - 11/10/2020
Köyümüzde muhtarlık yapmış merhum Şemsettin ( Rızman ) Gümüş’ün oğlu, köyümüzde doğmuş, Tepedüzü Köyü’ne göç etmiş, elim bir kaza sonucu kaybettiğimiz merhum Osman Gündüz’ün büyük kızı Harbiye Gümüş ile evli ve emeklidir.
YASAK - 26/05/2020
“Yasak” kelimesinin hepimiz için taşıdığı anlam dışında köyümüzde çok özel bir yeri vardır.
NEDEN ÇOĞALMAYALIM? - 18/05/2020
Biraz önce KARSNİYA’YI SEVENLER whatsapp grubunda Erhan Akpınar kardeşimin haklı serzenişini gördüm.
Karsniya Medyası - 04/02/2020
Hep şikayetçi oluruz ya “ Biz kardeş gibi büyüdük ama çocuklarımız bir birini tanımıyor”. Peki bu çocuklarımızın suçu mu?
ÇÖP - 02/09/2019
Tatil dönüşümde paylaşacaklarım arasında köyümüzde ve yaylalarımızda yaşadıklarımıza dair görüntüler ile beraber en az bir yazıyı da kaleme almak istiyordum.
FESTİVAL YOLUNDA - 20/06/2019
KARNE Mİ ALDIK? - 21/01/2019
Önceki gün itibariyle birçoğumuzun çocukları karnelerini aldı.Okullarda, evlerde bir heyecan vardı. E-okul denen sistem ile daha önceden karnesini görenlerin heyecanı daha düşük oldu.İyi veya kötü bir sonuç gördük.
ÇÖP - 09/11/2018
Tatil dönüşümde paylaşacaklarım arasında köyümüzde ve yaylalarımızda yaşadıklarımıza dair görüntüler ile beraber en az bir yazıyı da kaleme almak istiyordum.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam9
Toplam Ziyaret332903
Saat
Hava Durumu
AlışSatış
Dolar32.451532.5815
Euro34.684134.8231