• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Karsniya-KAPI-K%C3%96Y%C3%9C/387816791306924?fref=ts
  • https://twitter.com/karsniyali
    • 6. Acı Su ve Yayla Festivalinden
    • Kışlalarımız (Yaylalar)
    • Oktay AKPINAR'ın arşivinden
    • Yasak'dan
    • Panteb'dan
    • Sözü olan erlerin meydanı "Cami Kapısı"
    • Kürdevanın eteğinde "Karsniya Koyunları"
    • Muhtarımızın
    • Festivalimizden 2019
    • Karsniya'da Kış
    • Ertuğrul AKPINAR arşivinden
    • Cami Kapısı Sohpetlerinden
    • Şifa kaynağımız "ÇERMİK"
    • Camimiz
    • Alettebler
    • Karsniyaspor Antrenmanda

Öner DEMİRCİ

                        

Alçak Sesle Konuşup Yüksek Sesle Düşünmek,

Derneğimizin kuruluşunun üzerinden üç yıl geçti. Geride bıraktığımız yıllarda derneğin amaçlarına uygun çalışmaları yapmaya gayret ettik. Yıllar sonrasına bugünden hesap vermek için, kültürel değerlerimizin ve doğal zenginlik kaynaklarımızın farkında olarak, onlara sahip çıkmak üzere yola çıkmayı tarihi bir sorumluluk bildik. Gurbetteki Karsniyalıların, köyümüzün sorunlarına çözüm üretmesi amacıyla örgütlenmiş olduk; muhtarlığımızın gurbetteki temsilcisi olmayı amaçladık. Dernek çalışmalarına yeterli zaman ayırmak için, iş yaşamının içinde kendimizce özverili davranıp zaman yaratmaya uğraştık. Aldığımız somluluğun gereğini yerine getirmek üzere elimizden gelen gayreti gösterdik. Ancak eksiklerimiz de oldu zaman zaman. Eksiklerimizin olması; hem yönetimdeki arkadaşların, hem üyelerimizin, hem de üye olmayan Karsniyalıların ortak sorumluluğudur. Herkesin payına belli oranlarda sorumluluk düşer.
Dernek çalışmalarında biz yönetim olarak ortak amaca ulaşmak için, farklı beceri ve yetenekleri olan insanları örgütleyip organize etmede yeteri kadar başarı sağlayamadık. Bu eksikliğin yaşanmış olması yalnız yönetimden kaynaklanmadı. Bilgi, beceri ve yetenekleri olan değerli arkadaşlarımızın dernek çalışmalarından uzak durması veya eleştirel bakıp sorumluluk almada istekli olmamasından da kaynaklandı.
"Her dönemin adamı olmak yerine, her dönem adam olmak" taşınması zor bir tavırdır. Karsniyalılar bu tavrı yıllardır taşımışlardır. "Diklenmek yerine dik durmak", köyümüzde bir düstur olarak yaşana gelmiştir. Bu anlamda Karsniyalının "Cami Kapısı Tartışmalar" geleneğini daha önce sitemiz aracılığı ile paylaşmıştık.
Farklılıklara Saygı Göstermek
Geçmişten günümüze taşıyacağımız ortak değerlerimiz o kadar çok ki ...
Bize düşen görev onları korumak ve yaşatmak. Köyümüzde "Cami Kapısı Sohbetleri" televizyonlarda sunulan birçok eğlence programlarından daha zevkli idi. Köyün yaşlılarının mizah taşıyan anılarını, mizah yüklü şakalarını dinlemek köy insanında tiryakilik yaratmıştı adeta. Yaz kış fark etmez işini yerleştiren köyün erkekleri, yaşlı genç demeden cami kapısına koşardık. Bu sohbetler aynı zamanda köy sorunlarının ve ülke sorunlarının da tartışıldığı açık oturum şeklindeki sohbetlerdi. Bu sohbetlerde, "büyük söz söyleyen küçüklere de" fırsat verilirdi zaman zaman. Hele Cuma namazı çıkışında çeltideki tartışmalarda, köy ihtiyar meclisi ve köyün ileri gelenleri TBMM gibi adeta yasa hükmünde kararlar alırdı. Bu tartışmalarda anlık parlamalar, bağırıp çağırmalar olağan süreçlerdi. Asla komşuluk ilişkilerini, var olan samimi ilişkileri bozmazdı. Ertesi haftanın cuma namazı çıkışında yeni konular konuşulur, yeni kararlar alınırdı. Köyün ortak işlerinin yapımı söz konusu ise (arkların çıkması, köy yollarının yapılması vb) imeceye katılmaktan, adamı olan hiç kimse asla kaçınmazdı.
Biz böyle zengin bir mirasın sahipleri olarak, var olan kültürümüzü yaşatmak istiyoruz. Farklılıklara saygı göstererek birliği, bütünlüğü yüreklendirmek istiyoruz. Dernek yönetimine yöneltilen eleştirileri bu anlamda değerlendiriyor ve karar sürecindeki sonuç alan tartışmalar olarak görüyoruz.
Geçmişte yaptıklarımızla övünerek bugünü kurtarmak, kendimizi inkar etmek anlamına gelir. Eksik olanı tamamlamak yerine onu beğenmeyip eleştirmek, kenara çıkmak kolaycılık olur. Öfkemize yenik düşmek, bizi çıkmaza sürükler. Gerçek pehlivan, öfkesini iyi yöneten kişidir. Gerçek dost, yeri geldikçe kusurları örten değil, eleştirilerini uygun dille ifade edip parmağına sarmak yerine affeden kişidir. El ele olmak yetmez, gönül gönüle olmak da gereklidir. Küsüp gitmek sorunu çözmez; sorunun olduğu yerde bırakılmasına yol açar ve zamanla o sorunun daha da büyüyüp bir yumak haline gelmesine neden olur. Sorunların çözümü için fikir birliği, 
güç birliği ve KARSNİYA- DER çatısı altında işbirliği yapmak istiyoruz.
Gençlerimizin ve düşünceleri ile genç olduklarını kanıtlayan örnek insanlarımızın dernek yönetiminde yer alması, geleceğimiz için güvence oluşturacaktır. Herkesi, her Karsniyalıyı bu anlamda dernek çalışmalarına katılmaya ve sorumluluk almaya çağırıyoruz.

Karsniya-Der Genel Sekreteri

Öner DEMİRCİ 

 

 

           YAZILI KURALLAR VE YAZILI OLMAYAN KURALLAR 

   İnsanlar birey olarak yaşama tutunmak için ilk zamanlarda yalnız başına mücadele verirken, zamanla birçok sorunu yalnız başına çözemeyeceğini anlayıp;  yakın çevresinden başlayarak ortak amaç için diğer insanlarla işbirliği, güç birliği yapma ihtiyacını duymuşlardır. Bu tarihsel süreci günümüzde bilmeyen yoktur. Dernekler, sendikalar, meslek odaları vb. birçok sivil toplum örgütleri bu nedenle ortaya çıkmıştır. Devlet daha büyük ve daha gelişmiş bir yapı olarak en üst örgütlenme biçimidir.

   Birlikte yaşamanın, birlikte iş yapmanın ve bir ortak amaca hizmet etmenin kurallarını insanlar birlikte belirlerler ve bilindiği gibi bir tüzük, bir yönetmelik, bir yasa çıkar ortaya. İşte bu tüzükte, yasada yazılanlar yenisi çıkıncaya kadar herkesi bağlar.

   Tüzükler, yönetmelikler, yasalar, anayasalar insanlara kurallara bağlı olarak yaşamayı öğretir. Yani, insanlar kendi koydukları kurallarla kendilerini sınırlayarak daha özgürce ve kendilerini daha güvende hissederek yaşarlar.  Bu yazılı kuralların yanında yazılı olmayan kurallar da vardır insan yaşamını düzenleyen. Gelenekler, görenekler, örf ve adetler, her toplumun benimsediği ahlak kuralları.

   Köy dernekleri;  senli-benli, samimi ilişkilerin öne çıktığı, yazılı olmayan kurallarla ilişkilerin sürdürüldüğü örgütlerdir. Üyeler, derneğe bir aidiyet duygusu ile bağlıdırlar ve sevginin, saygının yazılı kurallardan daha önde geldiğini bilirler. Yaratılan sevgi ve saygı ortamı korunarak  geliştirilip ortak kültür haline dönüştürülürse anlamlı ve önemli birliktelikler ortaya çıkar. Her üye kendine hesap sorarak, değirmenin oluğuna ne kadar su taşıdığının hesabını kendine vererek ve vicdanen kendini akladığı oranda mutlu olur. Oto kontrolün, eleştiri ve özeleştirinin yeteri kadar işletilemediği yerde elbette tüzükler bağlayıcı olacaktır.Tüzükte belirtilen hesap verme ve hesap sorma böyle durumlar için vardır.

   Derneğimizin çalışmaları, bu samimi ilişkilerin geliştirilerek devam etmesini sağlamaya hizmet etmelidir. Farklı düşüncelerin dernekte ifade edilmesinin bir zenginlik olduğunu hepimiz biliyoruz. Ortak kararların sağlıklı ortaya çıkması,  her türlü düşüncenin özgürce ifade edilmesi ile mümkündür. Hoşgörülü ve anlayışlı olma, zaman zaman en sert eleştirilerle  iç içe geçer. Bunlar olması ve yaşanması gereken doğal süreçlerdir. Her birimiz geniş dünya ailesi fotoğrafı içinde uyumlu poz vermeye hazırlanırken, çekirdek aile sayılacak dernek fotoğrafında anlam taşıyan uyumlu pozlar vermek, hiç birimize zor olmasa gerekir.

Çelişkiler midir bütünü tamamlayan yoksa benzerlikler midir çelişkiyi yaratan?  

                                                                   ÖNER DEMİRCİ


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam20
Toplam Ziyaret349068
Saat
Hava Durumu
AlışSatış
Dolar33.944334.0803
Euro37.799037.9505