• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Karsniya-KAPI-K%C3%96Y%C3%9C/387816791306924?fref=ts
  • https://twitter.com/karsniyali
    • 6. Acı Su ve Yayla Festivalinden
    • Kışlalarımız (Yaylalar)
    • Oktay AKPINAR'ın arşivinden
    • Yasak'dan
    • Panteb'dan
    • Sözü olan erlerin meydanı "Cami Kapısı"
    • Kürdevanın eteğinde "Karsniya Koyunları"
    • Muhtarımızın
    • Festivalimizden 2019
    • Karsniya'da Kış
    • Ertuğrul AKPINAR arşivinden
    • Cami Kapısı Sohpetlerinden
    • Şifa kaynağımız "ÇERMİK"
    • Camimiz
    • Alettebler
    • Karsniyaspor Antrenmanda

Araziler Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Köyümüzdeki arazilerimin Tapu Kadastro işleri ile ilgili bilmemiz gereken her şeyi konunun uzmanı Ertuğrul AKPINAR zahmet edip bizler ile paylaştı.

                 Hepimiz 2007 yılında yapılan kadastro çalışmaları sonucunda sinor  telaşından kurtulduk, tapularımızı aldık ve vergi mükellefi olduk. Artık arazilerimiz devlet güvencesinde. Eğer biri sınırımızı ihlal etmiş ise bunu resmi merciler aracılığı ile kolayca eski aline getirtebilir hatta bu ihlal sonucu oluşan zararı bile tazmin edebiliriz. Ancak öncelikle yapılması gereken sahip olduğumuz arazilerimizin  kadastro tespitinde doğru olarak kayıtlara aktarılıp aktarılmadığını kontrol etmektir. Devlet tespit ve kayıt işlemini doğru  yapmakla, vatandaş ise bu işlemi kontrol ederek doğruluğunu teyit etmekle yükümlüdür.  Bildiğiniz gibi köyümüzde yapılan kadastro çalışmaları sonucunda 29 Ağustos 2007 tarihinde onaylanan resmi evraklar (askı ilan cetveli ve paftalar) köyümüzde 1 ay süreyle ilan edildi. Bu süre içerisinde itiraza konu olan parseller yeniden değerlendirilerek gerekli düzeltme ve düzenlemeler resmi kurumlarca gerçekleştirildi.  Askı ilan cetvelinde yer alan hukuki bilgiler (malik,ada, parsel, yüzölçüm, pafta numarası, hak ve yükümlülükler) ile paftalarda yer alan geometrik bilgiler (ada, parsel numaraları , kuzey istikamete yönelmiş halde parsellerin grafik görünümleri, pafta numaraları, irtifak hakları) ilan süresi olan 1 aylık zaman içerisinde incelenerek itiraza konu durumlar yetkili kadastro birimine yazılı olarak iletilmesi gereklidir. Bu sürenin dolmasının ardından itirazlar yeniden değerlendirilerek sonuca bağlanır. Evraklar onaylanarak kesinleşmiş olur. Tapu Siciline tescil edilen parseller ile ilgili yeni bir yasal süre başlamış olur.  Bu süre tapu siciline tescil ile başlayan ve 10 yıl olan kanuni itiraz süresidir. Artık itiraz adli mercilerde yapılabilir ve itirazı Asliye Hukuk Mahkemeleri  sonuca bağlar.

Köyümüzde yapılan kadastro çalışmaları ve tescil işlemlerinin 2007 yılı Ağustos ayında olduğu düşünüldüğünde 2017 Ağustos ayına kadar tespit edilen hataların düzeltilmesi için süremiz var demektir. Bu süre kanuni zaman aşımı süresi olduğundan, sürenin bitimiyle beraber herkes mevcut durumu kabul etmiş sayılır. Kısaca bu süre hak düşürücü niteliktedir.

Bu sebeple sahibi olduğumuz arazilere ait kontrolleri yeniden yaparak tespit ettiğimiz hatalı malik, hatalı sınır, eksik parsel, hatalı irtifak hakkı gibi  sorunların düzletilmesi için Artvin Asliye Hukuk Mahkemesine başvuru yapılması gerekmektedir. Tespit edilen hataların bir kısmı tarafların anlaşması ve iyi niyetli olması durumunda mahkemeye gitmeden de düzeltilebilir.  Tarafların ihtilafı halinde çözüm yeri mahkemedir.

Örneğin A kişisi adına kayıtlı olması gereken parsel B kişisi adına kayıtlı olduğu halde, her iki kişide sağ ve bu durumu kabul ediyorsa. Ardanuç Tapu Müdürlüğüne birlikte gidilerek “Trampa” işlemi yapılmak suretiyle az bir masraf ile sorun çözülebilir. Eğer taraflardan biri ölü ise ölü olan kişinin mirasçılarının tümünün tapuya gitmesi gerekir.

Diğer bir örneği hatalı sınır konusunda verelim. A kişisine ait parsel sınırı yanlış belirlenmiş ve komşu parsel sahibi B kişisi durumun hatalı olduğunu kabul etmekte ise taraflar Artvin Kadastro Müdürlüğüne birlikte giderek 41. madde uyarınca sınırın kadastro çalışmalarında yanlış tespit edildiğini, doğru halinin A kişinin göstereceği şekilde olduğunu dilekçeyle talep ederek düzeltilmesini isteyebilirler. Taraflardan birinin ölü olması durumunda yukarıdaki örnekteki gibi davranılır.

Örneklerdeki durumda ve diğer ihtilaflarda taraflar anlaşamıyor ise tek çözüm Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak dava açmaktır. Bu yaklaşık 2 yıllık bir mahkeme süresi anlamına gelmektedir. Artvin merkez ile köyümüz arasındaki mesafe, ikamet ettiğimiz yerler ile köyümüz arasındaki mesafe, kaybedilecek zaman ve arazilerin kıymetsiz oluşu göz önüne alındığında anlaşma yoluna giderek ihtilafların çözülmesi öncelikli hedef olmadır.

Tarafların anlaşması durumunda birbirlerine satış yaparak da durumun düzeltilmesi mümkündür ancak tapu masrafları daha yüksek olmaktadır. Mahkeme süreci ve ara masraflar göz önüne alındığında bu yöntemde bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Özellikle sınır sorunu olan parsellerde mahkeme süreci maddi, manevi ve zaman yönünden daha sıkıntılıdır. Bu durumda önerilen aradaki haksız zenginleşmeye neden olan alanın değerinin ortaklaşa belirlenerek bedelin karşı tarafa ödenmesidir. Özellikle bizim yöremiz gibi arazi değerlerinin harç ve mahkeme masraflarından daha az olduğu yerlerde anlaşma yoluna gidilerek sorunun çözümü önerilmektedir.

Sahibi olduğumuz parselleri Ardanuç Tapu Müdürlüğünden, grafik görüntüsü ve komşu parsellerini ise Artvin Kadastro Müdürlüğünden araştırabilirsiniz. Ancak ön bilgi ve araştırma için ada ve parsel bilgilerini bildiğimiz parselleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesindeki (www.tkgm.gov.tr) "Parsel Sorgu" alanından görüntüleyebiliriz.  Burada parsellere ait  geometri, alan, komşu parsel ve pafta numarasını yaklaşık olarak uydu görüntüsü üzerinde görerek fikir sahibi olabilirsiniz. Aşağıda bu konuya ilişkin bir örnek bulunmaktadır.

 

https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden aşağıdaki sorgu ekranı geldiğinde, aşağıdaki örneğe uygun şekilde doldurarak Ada/Parsel bilgilerinizi uydu görüntüsü üzerinde komşu parselleri ile birlikte görebilirisiniz. Ayrıca komşu parsellerin üzerine gelip basıldığında bu parsellerinde aşağıda yer alana bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Bu alanda yer alan bilgiler ile komşu parselleri ile yüzölçüm ve konum kıyası yapabilir. Uydu görüntüsü üzerinde yaklaşık olarak parselinizi görüntüleyebilirsiniz. Ancak bu gösterimde uydu görüntüsü ile parsel arasında zaman zaman uyuşumsuzluklar olabildiğinide beklirtmekte yarar var. Ayrıca ekranın solüstü kızmındaki + ve – tuşlarına basarak görüntüyü büyütüp küçültebilirsiniz. Her kullanıcının günlük sorgulama ve gösterim limiti vardır. Bu limitin dolduğunu gösteren mesaj aldığınızda bir sonraki gün tekrar devam edebilirsiniz.

ÖRNEK :

  

Arazilerinize ait ada parsel bilgileri elinizde yoksa  ve bu bilgileri elektronik ortamdan öğrenmek isterseniz e-devlet kapısı olan www.turkiye.gov.tr adresinde bulunan Tapu ve Kadastro bilgilerini sorgulayarak öğrenebilirsiniz.  Bu bölümde size ait olan Türkiye'deki tüm gayrimenkulleriniz ve ilgili bilgilerini görebilirsiniz.

 

Bu kapsamdaki tüm sorularınızı yayınlanan yazı altındaki yorum alanın yazmanız durumunda teker teker cevaplama çalışacağız.

 

2160 kez okundu

Yorumlar

Çalışmanız     24/03/2016 15:56

Çok güzel bir bilgilendirme yapmışsınız emeğinize sağlık çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Misafir - Yalçın AYDIN

Tapu Kadastro İşlerimiz.      23/03/2016 21:30

Konu hakkında bir sorunumuz veya sorumuz yokmuş demek ki, ne güzel.Umarım her işimiz yolunda gider.
Şener AKPINAR

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam32
Toplam Ziyaret333016
Saat
Hava Durumu
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382