• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Karsniya-KAPI-K%C3%96Y%C3%9C/387816791306924?fref=ts
  • https://twitter.com/karsniyali
    • 6. Acı Su ve Yayla Festivalinden
    • Kışlalarımız (Yaylalar)
    • Oktay AKPINAR'ın arşivinden
    • Yasak'dan
    • Panteb'dan
    • Sözü olan erlerin meydanı "Cami Kapısı"
    • Kürdevanın eteğinde "Karsniya Koyunları"
    • Muhtarımızın
    • Festivalimizden 2019
    • Karsniya'da Kış
    • Ertuğrul AKPINAR arşivinden
    • Cami Kapısı Sohpetlerinden
    • Şifa kaynağımız "ÇERMİK"
    • Camimiz
    • Alettebler
    • Karsniyaspor Antrenmanda
Necat BAYRAKTAR
necatbayraktar@hotmail.com
Çıkarken
24/11/2014

 

Artvin Valiliğinin düzenlediği “Eski Artvin'de Hayat” konulu bir yarışma ilgimi çekmişti. Yarışmaya katıldım. “O Günlerden Bu Günlere” Başlıklı yirmi sayfalık yazım dereceye girdi. Valiliğin “Göğe Komşu Topraklar” adlı kitabında yayımlandı. Böylece köyümü temel alarak yaşadığımız yöredeki eski hayatı konu eden bir kitap oluşturma düşüncesi filizlenmeye başlamıştı. Çünkü bir taraftan “Bedevra Çatılı Evler” tek tek yok olup gitmiş. Bedevraların yerini oluklu saclar almıştı. Bir taraftan da o evlerle yaşayan yerel kültürün de giderek unutulmakta olduğu hayatın her alanında hissedilir olmuştu. Zaten 2008 yılında KaraMavi Yayınlarından çıkan  “Gönül Duvarım” adlı kitabımın ikinci yarısındaki “Göç Türküleri” adlı bölüm de benzer duyguların şiirlerle hayat bulmasıydı. Yani konu ilgi alanımdaydı.

 

Ancak eskiden yaşananların gerçeklikten koparmadan soyuttan somuta aktarmanın kolay olmayacağını tahmin ediyordum. Tabii ki tahminim doğru çıktı. Hem çok zaman ayırdım, hem çok emek verdim, hem de zorluklar yaşadım. Ama her şeye rağmen artık okumak isteyenlerle paylaşma aşamasındayım. Benim elimden bu kadar geldi. İyi olup olmadığına karar vermek benim tasarrufumda değil. Bu sorunun yanıtı okuyacak olanlardadır. İyilik ve kötülük göreceli kavramlardır. Birinin beğendiğini bir başkası beğenmeyebilir.

 

Zordu, çünkü bu çalışma türü benim için bir ilkti. Geçmişi yazıya aktarabilmek için araştırmaya belgeye, bilgiye alınan bilgilerin de güvenilir olmasına ihtiyaç vardı.

 

Bu durumda bir kitap oluşturmanın çok zor olacağı da ortadaydı. Öğretmen okulu mezunlarının bildiği “Köy İnceleme Planı”nı bir yol gösterici olarak ele aldım. Yaşanmışlıkları asla abartma yoluna ve inkara gitmeden olduğu gibi aktarmaya özen gösterdim. Canlı kaynaklardan ve yayınlardan toparladığım bilgilerin yanında genelle ilgili birçok başlığı yaptığım araştırmalarla da zenginleştirmeye çalıştım. Okuyacak olan genç kuşağa yararlı olabilir diye konunun içeriği ile ilgili bazı temel bilgileri de ekledim.

 

Yörenin tarihine ilişkin altı sayfalık bilgi ve belgelerin tümü 21. Sayfadaki 6nolu dipnotta belirtildiği gibi Bekir Karadeniz'e ait kaynaklardan alınarak bu çalışmaya eklendi. Onun araştırmacılığı yönündeki bilgi ve destekleri de çalışmaya bir zenginlik katmış oldu. Ayrıca “Köyümüzde ve Çevremizde Folklor” bölümündeki halk türküleri de onun altı ciltlik “Türküler-Külliyat” adlı eserinden aynen aktarıldı. “Türküler-Külliyat” türkülerin tarihine ve kaynaklarına ışık tutacak Türkiye çapında en önemli kaynak eser olarak görmekteyim. Bu eser aynı zamanda dünyanın en önemli üniversitelerinin kütüphanelerinde yer alan bir çalışmadır. “Türküler-Külliyat” çoğu tüm Türkiye'nin tanıdığı ünlü ses ve söz sanatçılarından oluşan  450 insanın katkılarıyla toplam 4200 türkü ve  (MP3 formatında 900 ses kaydından) oluşan Bekir Karadeniz'in az rastlanan direnç ve kararlılıkla hazırladığı önemli eserlerden sadece biridir. Bakınız, KaraMavi Yayınları.

 

Artvin Valiliğinin yayınladığı “Göğe Komşu topraklar” ve Artvin”le ilgili olarak Artvinli yazarlar tarafından yayımlanan onlarca kitabı da gözden geçirerek dikkate değer bulduğum bölümlerden de yararlandım. Bazılarından alıntılar da yaptım. Bu yayınların listesi de kitabın sonundaki kaynakça bölümüne eklenmiştir. Yerel-Evrensel Geriliminde Kültür Felsefesi: Betül Çotuksöken Yerel kültür ve Evrensel değerler Türker Alkan Yerleşme Göçler Ve Evrensel Boyutları: gibi akademisyenlerin görüşleri de konuyla ilgili olarak ufkumu genişletti.

 

Alanımın dışında bir kitap yazma girişimim zor ama kendi açımdan önemli bir deneyim oldu. Eğer bu üç yıl içinde sadece şiir yazsaydım üç şiir kitabı tamamlama şansım olabilirdi sanıyorum. Çünkü şiirle ilgili bir alt yapım oluşmuştu. Ancak tercihim bu kitaptan yana oldu.

 

Bilgi ve belge toplamanın da ayrıca zorlukları vardı. Yayınevi hangi bilgi, hangi belgeleri kabul eder onu bilmiyordum. Yayınevi de bilgi ve belgeleri görmeden bir şey söyleyemezdi. Topladığın bilgi ve belgelerin yayınevi tarafından kullanılmadığı durumda, çalışmaya özveri ve içtenlikle belge gönderenlere, bilgi aktaranlara, bu bilgi ve belgelerin yayına sokulma garantisi bulunmadığını diyememiş olmam da yine bu alandaki tecrübesizliğimden kaynaklı bir eksiklikti. Bu yüzden çok sayıda belge ve bilgi elimde kaldı. Gönderenlere teşekkür eder, onlardan özür dilerim. Umarım bir başka çalışmada değerlendirilebilir. Köyümüzden ve çevremizden herhangi bir arkadaş bu tür bir çalışmaya niyetlenirse o bilgi ve belgeleri o kişiye de severek aktarabilirim.

 

Bu işin zorluklarından biri de yayınlama aşamasıdır. Kitap işi günümüzde iki türlü kotarılıyor. Birincisi istediğin konuda bir dosya hazırlıyor, matbaaya gidip maliyetini soruyor, fiyatta anlaşıp dosyanı “kitap” haline getiriyorsun. İkincisi de “ben yazdım oldu” demeyip belli ilkelere sahip bir yayınevine gidiyorsun. İşte zorluklardan biri de bu. İki tarafında ilkelerinden vazgeçmeden ortaklaşıp bir ürün oluşturulmasıdır. Benim yazdığım ve adını “Bedevra Çatılı Evler” koyduğumuz bu kitap; topladığım bilgi ve belgelerin KaraMavi Yayınları'nın aşağıdaki ilkelerinin süzgecinden geçerek oluştu.

 

Yayın İlkeleri

 

KaraMavi Yayınları saygı temelinde bir yayın politikası izlemektedir.

İnsandan, doğaya, canlı cansız her varlığın evrende bir yeri ve anlamı olduğu bilinciyle hareket etmektedir.

Irkçı, ayrımcı tüm yaklaşımlara kapalıdır.

Herhangi bir birey ya da toplumun geleneği, görüşü, inancı ya da geçmişi nedeniyle dışlanması, aşağılanması yayın ilkelerine terstir.

Toplumun bir kesimini ya da tümünü herhangi bir konuda kışkırtan içeriklere karşıdır.

Savaş, soykırım, katliam ya da cana kasteden şeyleri öven içeriklere karşıdır.

Herhangi bir konu işlenirken bireyin mahremiyetine ilişkin tüm ölçülere saygılıdır.

KaraMavi

 

Bu çalışmaya çok sayıda insanın katkısı oldu, bilgi ve belge gönderdi. Ama özellikle bu çalışmanın ısrarcı destekçileri Bekir Karadeniz, Bekir Bayraktar, Köksal Bayraktar, Mubin Kurt, Yahya Aslan ve Ardanuç'tan destek sunan Köksal Kurt'a…

 

Belgeler gönderen Hoşver Aksakal, Öner Demirci, Yaşanur Bayraktar, Şener Akpınar, Ayhan Bayraktar ve adlarını kitabın sonundaki “Kaynak Kişiler” listesinde sunduğum (belge, bilgi, fotoğraf) gönderen 197 kişiye, kurumlar, dernekler ve ilgili web sitelerini hazırlayan tüm arkadaşlara ayrı ayrı teşekkür ederim.
    Not: Kitap bir ay içerisinde baskıya verilecektir.

 

Necat Bayraktar

 

 

 

 

 



1746 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Teşekkür     23/02/2015 11:54

Sevgili Hüseyin; Belki de yoğunluğum nedeniyle Msajın gözümden kaçmış. Duyguların ve gösterdiğin samimyet için teşekkür ediyorum. Selamla.
Necat BAYRAKTAR

Bedavra evler     12/01/2015 22:42

Necat abi,kitap demek emek demektir, çevreye ışık demektir.Gerçekten rahmetli babamın her cuma çarşiya (kalaya) gidipte akşama bana getirmesini istediğim puskuvet gibi akide şekeri bekler gibi buyük emek ve özveriyle hazırladığınız köyümüzün geçmişine ışık tutacak BEDAVRA EVLER kitabınızı heyacanla bekliyorum.Sâmimi tesekkürlerimi bildirir, sizs sağlik ve esenlikler diliyorum.
HÜSEYİN BAYRAK

Yazarın diğer yazıları

KÜRDEVAN - 19/12/2018
Umut tarlasına tohum ekerken Yoksulluğun bileğini bükerken Yeni hedeflere kürek çekerken Türlü yola düşünceye başvurduk Hayal dünyamızı yeniden kurduk
Diyorum - 25/02/2017
Siyaset yapanın koluna sazı Almasına artık hayır diyorum Beş asır öncenin - davullarını Çalmasına artık hayır diyorum
Algı yönetimi: Ne demektir? - 16/01/2017
Ülkemizde son bir yıl içinde çok kullanılan bir kavram... Peki nedir algı yönetimi? Toplumun algılarını özellikle siyasette kontrol etme istenilen doğrultuda yönlendirmektir.
Burası Türkiye Yıl: 2014 - 16/05/2016
4 Bin çocuk için taciz davası açıldı. Her ay 650 çocuk için adli tıpa taciz davası geliyor. Zorla evlendirilen kız çocuk sayısı: 31 bin 337
EFKÂR TEPESİ - 21/02/2016
İstemem ne küpe ne altın zincir Su altında ağlar beyaz bir incir Cerattepe gitse yüreğim sancır Dere sesi /dalga sesi / çay sesi Selam memleketim Efkâr Tepesi
Bir Kuş - 01/01/2016
bir ben varım bir de turna yanımda Bir kuş bakışındayım dostum Rüzgârlara karıştı ıslıklarım Zaman mı önümde benim Ben mi arkasındayım zamanın bilmiyorum
Zehirli Dil - 30/10/2015
Ezop ve Dil başlıklı bir yaşanmış öykü olduğunu okuduk. Sanıyorum çok kimse bilir. Onu burada anlatmayacağım.
Haddini Bilmek: - 12/08/2015
Özellikle siyasilerin ağzından bu günlerde sık, sık duyduğumuz ‘’haddini Bilmek’’ deyimi dilimizde çok kullanılan deyimlerden biridir.
Gezinin İkinci Yıl Dönümü: - 31/05/2015
Toplumsal Tarihimize “GEZİ OLAYLARI” olarak geçen eylemlerin ikinci yılındayız. Herkesin bildiği gibi… İstanbul da Gezi Parkının bulunduğu alana AVM yapılması amacıyla başlayan hükümet girişimine o çevrede yaşayan insanların karşı çıkışıyla başlayan
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam104
Toplam Ziyaret333212
Saat
Hava Durumu
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406